Groep 7A op bezoek bij de melkveehouderij

Eten
De koeien van boer John krijgen een paar dingen te eten. Soms krijgen ze gewoon brokjes te eten, maar het vaakst krijgen ze gedroogd maïs te eten. De maïs verbouwt de boer zelf op de grote velden naast de boerderij. De maïs droogt een tijdje buiten en dan kunnen de koeien het eten. De koeien krijgen soms ook gewoon gedroogd gras te eten. De brokjes koopt de boer gewoon.
Door Marko Djapic en Lewis Manurat

 

Melken

Melk is een vloeistof die door koeien wordt gemaakt, die net een kalfje hebben gebaard, en die als voedsel dient voor die nakomeling.

Melk bestaat uit water, vetten, eiwitten, lactose en zouten.

De melk die mensen produceren heet moedermelk

De kalfjes/koeien krijgen om het half uur een emmer melk.

De grotere koeien die worden vanzelf gemolken wanner ze het willen.Ze moeten een kamer in lopen en dan worden ze gemolken ,en kunnen terugkomen wanner ze willen.

De boer doet het heel soms nog zelf maar nu gaat het meestal met een speciale machine. Alleen de koeien kunnen gemolken worden, de stieren niet.

Door Megan van Kasteren en Jasmijn Hobbelen

 

 

De dag van boer John

De dag van een boer is altijd het zelfde. Alleen op speciale dagen niet. Dit is dus de planning van een boer.

 • staat om 6 uur op.
 • kijken of al zijn koeien hebben gegeten.
 • kijken of al zijn koeien zijn gemolken.
 • Controleren of zijn koeien er goed bij staan, of dat ze niet ziek zijn.
 • De kalfjes voeren en melk geven.

 

een boer moet ook klusjes uit voeren. Maar sommige boeren hebben er robots voor. Dit zijn een paar klusjes van een boer.

 • Uit mesten
 • Eten geven aan de koeien
 • De stal controleren
 • Schoonmaken
 • Opletten
 • Gras maaien
 • Zaagsel in een box gooien
 • Etc.
 • Door Sude en Eda Aktepe en Arisjka van Dromme

 

 

Geboorte
Als het kalfje word geboren dan word het kalfje meteen bij de moeder weggehaald .De boer haalt de melk bij de moeder en geeft het aan de kalfjes in een fles .De vinger van de boer word ook weleens als een speen gebruikt. Als het kalfje uiteindelijk een koe is geworden dan komt  die meestal weer bij de moeder terug, tenzij ze worden verkocht of zou overlijden. Een koe geeft ongeveer 8000 liter per jaar.
Door Janisha Bakiuglu, TatumGlas en Grace van Gogh

 

De kalfjes
Als een kalfje word geboren haalt de boer hem weg bij zijn moeder, zij krijgt dan moedermelk uit een fles. Ze wordt dan gesplitst want, als het kalfje wordt geboren is er een kans dat ze hem op eet of dat ze op hem gaat zitten. Een net geboren koe noemen we een kalfje, als een kalfje 1 jaar oud word dan heet ze een Pink. Als de Pink een kalfje krijgt heet ze een Vaars. En als ze nog meer kalfjes krijgt heet ze een koe.
Door Asi Ugur en Lâle Yeladi

 

 

Oorlogsoverblijfselen

Bij de boerderij zitten er nog kogels in de muren. Deze kogels zijn afkomstig uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. De boer zie dat er kanonnen stonden op zijn boerderij. En de boer zei dat er ook nog kanonkogels onder de grond lagen. En toen moest hij de politie bellen. Er kwamen toen mensen die de bommen onschadelijk maakten. De boer had nog kanon kogels van vroeger. Die zijn gebruikt in de oorlog. Maar hij had ook nog kogels gevonden. Die waren ook al gebruikt. En dan moet je nagaan dat het oude boerderijtje er nog staat. En die is ongeveer 100 jaar oud.En er staan nog koeien in ook. Maar er vliegen ook nog vogeltjes rond in het oude boerderijtje.

Maar wat wel vet is dat er nog kei veel spinnenwebben zijn.
Door Shahin Dinmhoahmed en Kris Dorelijers

 

 

Geschiedenis
De boerderij van boer john bestaat al 100 jaar. hij heeft de boerderij overgenomen van zijn vader. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen en zijn zoon werkt mee met de boerderij en later wil zijn zoon de boerderij overnemen. het woord boerderij komt van het woord boerenbedrijf sinds 1800 werd het pas boerderij genoemd hij krijgt al een paar jaren klassen op bezoek om meer te vertellen over de boerderij.

Door Anwar Akirm en Daan Guirguis

 

error: Content is protected !!