naar de boerderij met groep 7-8

Hallo allemaal,

Wij zijn 2 kinderen uit groep 7/8 en wij heten Joey en Zion. Wij waren met onze groep naar het melkveebedrijf geweest in Sint- Oedenrode. We werden in ontvangst genomen door boerin Rian. Eerst gingen we naar de koeien kijken, daarna gingen de koeien naar buiten. Een koe die gleed bijna uit over zijn eigen poep. toen gingen we naar een soort klaslokaal, daar ging boer John uitleggen hoeveel liter een koe per dag geeft ongeveer, en boer John legde ook uit waar die melk aan verkocht wordt en hoeveel kalfjes hij eigenlijk wil. Toen gingen we ook eventjes naar de kalfjes kijken.  

 

Ze waren best wel bang. Maar ze durfden op een gegeven moment wel uit hun hok te komen. Zion en een paar andere kinderen mochten ook hun vingers in de kalfjes zijn mond stoppen. Je hand zit dan vol met slijm. Die kalfjes hadden een zachte tong. Daarna gingen we naar een 100 Jaar oud gebouw Waar ouderen kalfjes stonden. We gingen voer halen voor de stier en dat was wel 40kg. Daarna gingen Naar de stier. Hij duwde af en toe een keer. De boer vertelde ook dat hij eigenlijk wil dat elke koe een kalfje krijgt per jaar. Dat moeten dus eigenlijk 75 kalfjes per jaar zijn. Hij vertelde ook van hoe een koe zwanger kan raken er zijn daar een paar verschillende manieren voor.  

 

Toen gingen we naar een kamer waar ze de koeien doen melken. Je kon je duim in een melkstel doen. Je duim werd er een beetje bij elkaar gezogen. Toen we uit die kamer kwamen gingen we eventjes in een grote bak met melk ruiken en kijken. Daarna kreeg je een blokje kaas en een pakje Fristi. Toen mocht je een koe melken, het voelde best raar. Je moest aan de onderkant van de uier trekken. Toen gingen we weg . Het was een super leuke en leerzame ochtend!

 

 

error: Content is protected !!